JA slide show

Motto:

"Cântecul popular mi-a fost viaţa însăşi. Prin el am căutat să fiu de folos neamului meu din care mă trag şi din a cărei sevă mi-am hrănit destinul. Eu sunt in toată structura mea sufletească, prin toată fiinţa mea ţăran. Mă simt una cu tot ceea ce a avut şi are în cântec acest neam din al cărui trunchi sunt binecuvantat să fac parte."

Nicolae Sabău

Discografie

Sample image Zestrea discografică realizată de-a lungul unei cariere artistice prestigioase, de peste 50 de ani, este expresivă pentru vetrele etnografice: Maramureş, Oaş, Chioar, Codru şi Lapuş. (... mai mult)

Distinctii

Sample image Pentru dăruirea cu credinţă, în scopul nobil de culegere şi promovare a cântecului popular, artistul s-a bucurat de recunoasterea publică prin numeroase distincţii şi diplome de excelenţă. (...mai mult)

Festivalul Alină-te dor, alină

Sample imageÎn scopul descoperirii şi promovării tinerilor interpreţi ai folclorului românesc, la Cicârlău debutează, în octombrie 1991, primul festival folcloric privat din ţară.

Biografie

citeşte

Nicolae Sabău - un om al comunităţii locale şi al ţării

articol publicat în Graiul Maramureşului în 7 decembrie 2010

 

 

citeşte

Nicolae Sabău - o viaţă de om dăruită cântecului popular şi semenilor săi

articol publicat în Informaţia Zilei în 7 decembrie 2010

 

 

 

There seems to be an error with the player !

     Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii din Cicârlău este convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseţa locul pe unde trece, pentru a alina dorul şi durerile sufleteşti ale neamului din care îşi trage seva şi îşi hrăneşte destinul. Născut într-o familie de ţărani, unde au venit pe lume 9 copii, a cunoscut greutăţile vieţii încă din fragedă pruncie, crescând în dragoste pentru muncă. Păscând vitele şi bivolii preotului din sat ori trudind la morăriţa Verdeş, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă.
     "Măicuţa mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admiraţia multora. Cântecele ei o însoţeau la lucrul câmpului, în casă şi ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri..." mărturiseşte Nicolae Sabău cu nostalgie.
     De pe uliţa satului, în colbul căreia se juca cu pruncii, de pe Valea Negruţii, din lunca Someşului ori de pe dealurile pline cu vii ale Cicârlăului s-au înfiripat horile care l-au purtat prin lume pe Nicolae Sabău, cel care şi-a făcut din cântec un crez al vieţii. Satul copilăriei din amintirile marelui rapsod al neamului românesc, Cicârlăul, a ajuns astăzi o comună înfloritoare, cunoscută mai ales prin Nicolae Sabău, cel care s-a simţit în toată structura sa, ţăran.   
     Nicolae Sabău a pornit în viaţă cu o istovitoare scrupulozitate, urmarindu-şi atingerea unui înalt ideal în artă Regizorul Televiziunii Romane, Ioan Filip, afirma că, "Nicolae Sabău este unul dintre puţinii artişti care i-a dăruit cântecului, fără rezerve, întreaga lui viaţă, făcând din el sabie şi scut, crez şi legământ". Tocmai de aceea a răzbit, devenind unul dintre cele mai viguroase talente interpretative din câte a cunoscut Ardealul şi ţara.
     Nicolae Sabău face parte din spiţa nobilă a renumiţilor interpreţi de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuţă, Emil Gavriş, Felician Fărcaşu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanţa şi timbrul original al creaţiei sale artistice şi interpretative. Prin varietatea şi bogăţia repertoriului, Nicolae Sabău a reuşit să pătrundă cu sensibilitate în conştiinţa iubitorilor muzicii populare autentice din ţară şi străinatate.
     De la debutul artistic al tânărului de doar 16 ani, care a fost copleşit de aplauze după interpretarea cântecelor; "Arză-te focu Gutâi" şi "Când am zis daina, daina", până la primul său concurs naţional, desfăşurat în anul 1956, n-a fost decât un pas. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar în anul următor, la Radio Bucureşti, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.
     Un articol din ziarul judeţean "Pentru socialism" din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil şi ţinuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din Bucureşti, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia fiinţă Ansamblul de cântece şi dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituţie profesionistă de folclor ,care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul "Baia Mare în cântec şi joc" alături de celebrul Felician Fărcaşu.
     Pasiunea şi dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat , prestigiul profesional şi un loc privilegiat în galeria marilor artişti ai genului.
 

Jurământ

EU, NICOLAE SABĂU,

săditor în inimile şi sufletele românilor cu glasul şi versul horilor moştenite de la bunii şi străbunii mei, spre a le lăsa ca legămant de viaţă celor ce vor veni după mine

JUR

să apăr frumuseţile fără egal, puritatea şi strălucirea solară a cântecului popular, creaţie unică şi inconfundabilă a poporului meu

JUR

să păstrez cu sfinţenie neântinată aceste valori care îmbogăţesc sufletul românului, făcându-l neasemuit în lume

JUR

ca vrerile mele scrise în cartea "La izvor de cânt şi dor"(pag. 89)  să fie testamentul meu de viaţă

ACEST JURĂMÂNT ESTE CREZUL MEU DE VIAŢĂ

Forum

Vizitatori

Avem 2 vizitatori online

Statistici

Membri : 39
Conţinut : 30
Link-uri web : 5
Număr afişări conţinut : 157339

LogareParteneri

filmari-nunti-hd

Carte de onoare

Dintre miile de oaspeţi care au trecut pragul casei sale, impresionaţi de zestrea de spirit, nu puţini au fost aceia care şi-au lăsat mărturia de preţuire şi admiraţie în Cartea de onoare.

Concerte

Colecţia impresionantă de afişe ale artistului se constituie într-o carte unicat, document grăitor al evoluţiei sale alături de interpreţi iluştri, în zecile de mii de spectacole şi turnee realizate cu ansambluri folclorice profesioniste ori de amatori,  pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră artistică.

Primarul Nicolae Sabău

Ca recunoaştere publică  pentru vrednicia sa, Nicolae Săbau a fost desemnat ca primar de către comunitatea din Cicârlău, în scrutinul din 18 iunie 2000 iar la alegerile din 2004 i-a fost reînnoit mandatul.